• Meny
  • Meny

Palatinerhøyden i Roma

Strategisk plassert, midt i mellom Romas kjente amfiteater, Circus Maximus og Forum Romanum – det populære keiserforaet, finner man den 40 meter høye Palatinerhøyden sentralt i Roma. Plasseringen er ikke tilfeldig, og Palatinerhøyden var bebygget i århundrer før de andre overhodet var på planleggingstadiet. Faktisk viser arkeologiske utgravninger at Palatinerhøyden var bebodd allerede over 900 år før vår tidsregning, men legendene forteller at da de første bosetterne slo seg ned i området, fantes det allerede en festning på toppen av høyden. Denne festningen finnes det ingen bekreftede spor etter i dag, men annen bosetting finnes det massevis av.

Et hjem for herskere og keisere

Roma som by ble anlagt rundt Palatinerhøyden, og de tidligste keisere og herskere slo seg til på denne toppen, som er en av syv som preger byen idag. Herfra hadde de storslått utsikt over Roma som hurtig vokste frem under dem, og her kunne de eksponere sin rikdom og storslåtthet ved hjelp av majestetiske byggverk som understreket deres makt. Et av de største byggverkene på Palatinerhøyden var det nok Domitian som sto for, et utrolig kompleks på ikke mindre enn 40.000 kvadratmeter(!), men både keiser Augustus, Tiberius og Nero hadde sine bosteder med både hoff og palassanlegg som strakk seg over hele platået. Flere av disse palassene finner man spor etter selv den dag i dag, og selv om det stort sett bare er ruinene igjen, er det med en viss ærefrykt man vandrer rundt i området.

Som en kuriositet kan det nevnes at nettopp ordet “palass” stammer herfra, og det var her de foreldreløse tvillingene Romulus og Remus etter sigende skal ha blitt ammet av en ulv.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *