• Meny
  • Meny

Circus Maximus

Første gangen man hører om at Circus Maximus var i bruk, er så tidlig som 500 år før år null, og det regnes for å være både det første og største sirkus som har fantes i Roma. Circus Maximus ble i sin tid anlagt av etruskerkongen Lucius Tarquinius Priscus, og var opprinnelig tiltenkt å være arena for blant annet hesteveddeløp med hest og vogn. Noe bygningen bærer tydelig preg av, med sine 620 meter lange og 30 meter høye tribuner, som hadde plass til ikke mindre enn 200.000 tilskuere når den var fylt opp.

Etterhvert ble arenaen også brukt til andre, og litt mindre hyggelige ting, som for eksempel gladiatorkamper og henrettelser, og mange av de handlingene man ofte ser på film foregå i Colosseum, foregikk egentlig i Circus Maximus. I kristen tid var det også hit de kristne ble fraktet for å henrettes, eller for å dø i kamp med gladiatorene.

Circus Maximus i dag

Ikke alt var like trist, og Circus Maximus ble også brukt til parader og opptog, og var et yndet sted hvis noe skulle feires. Ikke minst fordi det var god plass til mange mennesker der, og keiseren kunne tale til folket relativt uforstyrret.

I dag er det lite igjen av de storslagne bygningene, og baneplatået er i dag en stor gressplen man kan vandre rundt på. Likevel er det et imponerende skue å vandre rundt blant ruinene, da man får et godt inntrykk av hvilke byggmessige kunnskaper de gamle romerne måtte inneha. Circus Maximus ligger bare et stenkast fra Colosseum, og mange besøker begge når de først er i området. Les også mer om øvrige attraksjoner i Roma, deriblant keiserforaen Forum Romanum og Titusbuen.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *