De fleste kjenner vel til ordtaket om at alle veier fører til Rom, men en gang i tiden var det ikke bare et ordtak, det var et tilnærmet faktum, for da romerne hersket over store deler av den vestlige verden noen hundre år før Jesus ble født, gikk faktisk noen av verdens datidens viktigste veier til, eller fra om du vil, Roma.
Romerne reiste mye rundt i Europa og Midtøsten generelt, og stort sett alle steder de dro, bygde de gode brostenlagte veier for å lette både transport og forflytning av militære tropper, flere av disse mange tusen kilometer lange, hele veien til Englands grense mot Skotland, og mange av disse veiene finner man spor etter den dag i dag, sågar er flere av dem fortsatt i daglig bruk som transportåre.
Forbindelse med Sør-Italia
Nå går riktignok Via Appia ikke nordover, men sørover, men til tross for sin beskjedne størrelse på knapt 560 kilometer, var det en svært viktig ferdselsåre som forband Roma med de sydlige delene av Italia. Veien gikk fra Roma via Capua til Brindisi, hvor det så var forbindelse videre til blant annet Hellas. En viktig handelspartner den gang de romerske herskerne regjerte verden.
I dag er Via Appia mange steder fortsatt synlig, og kjennetegnes på sin særegne byggemåte, med mørtel og grus på et underlag av sammenstampet jord, avslutningsvis dekket av et dekke med steinheller. En vei anlagt for å vare i tusenvis av år, hvilket den har gjort med glans enn så lenge, og den kan fortsatt ses flere steder, både i og utenfor Roma, noe den sannsynligvis kommer til å gjøre i enda noen tusen år fortsatt.
Skriv en kommentar