• Meny
  • Meny

Hva burde du spise i Roma?

Du kan se det for deg, den høyrøstede, italienske bestemoren som hersker på kjøkkenet og fyller lokalet med kjærlighet og lidenskap. Hun er eksepsjonelt flink til å vise omtanke ovenfor sine gjester, men desto dyktigere på å trylle frem tradisjonsrike matretter der rene smaker og velprøvde tilberedningsmetoder står i fokus. Og mens dere blir servert en flaske av husets rødvin, spilles det lystige toner fra en munter gatemusikant, før italienske anti-pasti (forretter) ankommer bordet. Så står du ovenfor dilemmaet – hva skal du bestille til hovedrett? La oss ta en titt på hvilke retter du er nødt til å prøve i Roma.

Måltidet starter med anti-pasti

Starter vi med forrettene, eller anti-pasti som nevnt innledningsvis, så kommer vi ikke utenom spekeskinker, oster og oliven. Ofte blir råvarene elegant skåret og plassert på et fat som settes på midten av bordet. Normalt inneholder serveringsfatet også ulike typer grønnsaker, gjerne syltet eller marinert i sitronsaft og olivenolje. Artisjokker, tomat, sopp og konfitert hvitløk er blant de mest brukte. Anti-pasti er et must om du vil spise på ekte, italiensk vis. Prøv også en bruschetta som ofte består av en skive ristet brød som gnis inn med hvitløk. Serveres med skiver av tomat, salt og olivenolje.

I Italia hersker det stor yrkesstolthet over virkelig god pastalaging. Dette burde du definitivt utnytte til din fordel, og smake på de italienske klassikerrettene som smaker ganske annet enn glass- og ferdigvariantene vi er vant til hjemme. Du vil blant annet oppleve at “Bolognese” normalt ikke serveres med spaghetti, men tagliatelle, en type bred båndpasta. Kjøttsausen baseres på kvernet kjøtt, pancetta, løk, stangselleri, gulrot, rødvin og melk(!). Ekte carbonara med pancetta, eggeplomme og parmasan skal man heller ikke undervurdere. Eller hva med fettucine servert med blåskjell, muslinger, hvitløk og tomat?

Rike smaksopplevelser får du dersom du bestiller en ragu laget på oksehale. Disse halestykkene er vanvittig rike på smak, og danner ofte basen når det lages oksekraft. Matretten “Coda alla vaccinara” gir deg en opplevelse av de sjeldne med langtidsbreserte oksehaler (ofte av kalv) som tilberedes med grønnsaker, urter, tomat og vin. Dumplingsaktige gnocchi med tomatsaus, Gorgonzolasaus eller Alfredosaus skal man heller ikke undervurdere. Mange velger å legge turen til Italia nettopp for å prøve deres verdenskjente pizza, som gjerne karakteriseres med løvtynn, sprø bunn og rene smaker. Klassikeren med tomat, buffelmozzerella og basilikum burde du absolutt prøve, like så pizzaen som serveres med fire ulike typer oster, samt pizzavarianten med Parmaskinke og mozzerella.

Italienske søtsaker

Den søte avslutning burde du absolutt legge til en av Romas isbarer. Den italienske pistasjeisen er eksempelvis ansett som en av de aller beste, i godt selskap av fløyelsmyk sitronsorbet. Glem heller ikke å smake lokal Tiramisu, en dessert laget av fingerkjeks dyppet i sterk kaffe som siden overdekkes av en søt mascarponekrem. Dekkes med et lag kakao. Høyt elsket er også Ricottakaken, et smaksrikt bakverk basert på Ricottaost, tørkede frukter, sitron, vanilje og pinjekjerner. Se også tips til gode spisesteder og kafeer i Roma.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *