Selv om Roma, og Italia generelt, nok er mest kjent for sine fine sødmefulle viner, både røde og hvite, finnes det også en lang og rikholdig tradisjon for øl der. Spesielt de litt lysere pilsnertypene er populære og foretrukne, men på restauranter og bare, finnes det som regel et godt utvalg av både lokale og utenlandske øltyper.
Av de litt større egne italienske merkene finner man Nastro Azzurro, Peroni og Moretti, men ved siden av disse finnes det et utall av mindre lokale bryggerier, for ikke å snakke om mikrobryggerier kun tilknyttet enkelte mindre serveringssteder. Dog skal det sies, at Italia, som Norge, har et relativt høyt skatte- og avgiftsnivå hva øl angår, hvilket igjen medfører et generelt høyere prisnivå, enn tilsvarende på vin og annen alkoholholdig drikke.
Romas mest foretrukne øl
I Roma i særdeleshet, er det det dominerende ølmerket Birra Peroni som er mest utbredt og drukket, og har vært det siden 1864, da bryggeriet etablerte seg i det som senere skulle bli Italias hovedstad. Riktignok tok det lang tid før øldrikking ble både akseptert og vanlig blant befolkningen, og først på 1950 og 1960-tallet ble det sett på som allment akseptert å drikke øl. Ikke bare til mat, men i det hele tatt.
I dag drikker de fleste Italienere, og Romaer generelt, gjerne en øl til maten eller som en forfriskning, selv om Italia regnes som det landet i europa med lavest konsumering av øl. En “rekord” som sakte men sikkert er i ferd med å endre seg, ikke minst etter Italienernes oppdagelse av ølets fortreffelige smaksegenskaper, ikke minst i forbindelse med pizza. Les også om priser på alkohol i Roma.
Skriv en kommentar