• Meny
  • Meny

Det italienske kjøkken og Italias tradisjonsretter

Det italienske kjøkkenet fokuserer hardt på gode råvarer, enkle smaker og det sosiale aspektet ved å innta et måltid. Man stresser ikke, men setter seg ned i ro og mak, inntar et glass vin og lar samtalen flyte mens maten kommer på bordet. Italiensk mat er av mange ansett som et av verdens mest helsegunstige, mye på grunn av bruken av ferske grønnsaker, sunne oljer, fisk, skalldyr og korn.

Det hersker også store, regionale forskjeller innenfor det italienske kjøkkenet, der vekstvilkår og tradisjoner preger restaurantbildet og hva som står på menyen. Nord-Italia har gjerne tradisjon for å bruke poteter, ris, klippfisk, pølser, nøtter, olivenolje og trøfler. Sør-Italia er på sin side er kjent for sin bruk av kapers, ansjos, sardiner, tunfisk, artisjokker, appelsin, aubergine, tomat, hvitløk og ricottaost.

Du kommer ikke utenom det italienske kjøkkenet uten å nevne den høyt elskede pastaen, som kommer i alle slags størrelser og former. Spaghetti, spaghettini og linguine kjennetegner tynne og lange pastastenger, mens du har tortellini og ravioli i den helt andre siden av skalaen som kjennetegnes ved sin kompakte form og velsmakende, varierende fyll. Mye av poenget med pasta er at den skal trekke til seg smaker og fuktighet fra sausen pastaretten serveres med. Nettopp derfor er så mange av pastatypene utstyrt med hulrom og sprekker. Mange forsterker også denne oppsugningseffekten ved å skape en ruglete overflate på pastaen, som igjen vil føre til at sausen legger seg i pastaens små hulrom.

På grunn av det gunstige middelhavsklimaet har produksjonen av olivenolje alltid vært sentral i Italia. Dette ser du også i matveien der olivenolje brukes til steking, marinering, dressinger, baking og generelt der du ønsker å tilføre fuktighet til en rett. Svært typisk er også bruken av tomater, hvitløk, bønner, grønne grønnsaker, nøtter og rødvin.

Italias klassikere

Pizza, pasta og parmesan. De hellige tre P’er. Og ja, dette er virkelige klassikere innen det italienske kjøkkenet. Pizzaen skal gjerne være løvtynn, sprø og minimalistisk i fyllet. Pizza Margherita og Pizza ai quattro formaggi er blant de aller mest populære, der førstnevnte er en vegetarisk type med tomat, mozzarellaost og basilikum. Sistnevnte tilsier en pizza med fire ulike typer ost, ofte Mozzarella, Gorgonzola, Fontina og Asiago. Toppes gjerne med sorte oliven.

Pasta er som nevnt tidligere, mye av limet i italiensk cuisine. Du vil finne pastaretter med båndspaghetti, som klassikeren Tagliatelle Bolognese, Linguine med pancetta, tomater og muslinger, samt Spaghetti all’Amatriciana, spaghetti med saus laget av blant annet bacon, tomater, hvitvin og løk.

Vi skal heller ikke glemme typiske retter som Lasagna, Fettuccine Alfredo eller Penne servert med kremet basilikumsaus, marinara og et shot med vodka! Prøv deg gjerne på ravioli med vegetarfyll som gresskar og sopp, eller tortellini med gorgonzolasaus. Meget velsmakende er kalvefilet med marsalasaus eller kjøtt servert som Saltimbocca, dvs. et kjøttstykke (ofte kalv) som tilberedes og serveres med spekeskinke og fersk salvie.

Fisk, risotto og den søte avslutning

Nordre deler av Italia har sterke tradisjoner med å servere ulike retter der klippfisk danner basen, eksempelvis servert med polenta eller poteter, løk og olivenolje. Risotto er en annen elsket klassiker som består av risottoris som tilberedes med løk, olivenolje, hvitvin og kraft. Avsluttes med å vende inn smør, parmesan og ønsket tilbehør. Risottovariasjoner kan eksempelvis inneholde trøfler, reker, asparges, kjøtt, skalldyr og ulike typer krydder.

Avslutt gjerne måltidet med en Tiramisu, en elsket italiensk dessert laget av avlange, porøse kjeks som dynkes i sterk kaffe og dekkes av en mascarponekrem med eggeplommer, marsalavin og sukker. Dekkes av et rikt lag kakaopulver.

Les for øvrig også mer om restauranter i Roma, samt info om Italias trøfler.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *