• Meny
  • Meny

Laterankirken i Roma

Laterankirken i Roma regnes for å være “alle kirkers mor”, og har vært hovedsete for pavene gjennom en nesten tusen år lang periode. Kirken er domkirke for bispedømmet i Roma og et av hovedmålene for pilgrimmer på vandring til den hellige Vatikanstaten. Den regnes også som den desidert viktigste kirke innen katolisismen, og er tilegnet Jesus Kristus, døperen Johannes og evangelisten Johannes.

Opprinnelig tilhørte området Lateranifamilien, som på 200-tallet skjenket området til datidens keiserfamilie som noe senere ga det videre til pavene. Det var på denne tiden den første kirken ble reist, men gjennom tidene er den blitt revet ned og bygget om flere ganger, og de eldste sporene man finner etter tidligere kirker i dag stammer fra tidlig 1300-tall, da kirken ble totalt ødelagt i en brann. Slik kirken står i dag har den stått siden midten av 1600-tallet, med unntak av enkelte oppgraderinger som følge av den moderne tidens inntog.

Laterankirkens samlinger

I tillegg til sine fantastiske utskjæringer inneholder kirken flere malerier og fresker, og det sies at apostlene Peter og Paulus’ hoder er oppbevart her, på baldakinen bak høyalteret, og et stykke tre innfelt i alteret skal stamme fra et bord i senator Pudens hus, og Peter skal etter sigende ha feiret nattverd ved det.

På plassen utenfor kirken finner man Romas største obelisk, bragt til Ostia fra Heliopos av keiser Caligula, og man mener obelisken kan dateres så langt tilbake som det 16 århundre før vår tidsregning. Herfra kan man også beskue kirken fasade, og er et yndet sted for fotografering. Ta også en nærmere titt på Det sixtinske kapell

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *