• Meny
  • Meny

Vatikanstaten

Vatikanstaten er verdens minste stat og ligger i Roma. Staten er et valgmonarki med paven som øverste leder. Paven har i prinsippet all myndighet i Vatikanstaten og har delegert administrasjonen til syv kardinaler. Paven blir valgt på livstid i det sixtinske kapell av katolske ledere. Staten er nært knyttet til Italia og italiensk benyttes som språk selv om latin er statens offisielle språk.

Staten har en politistyrke på 130 mann som kalles Corpo della Gendarmeria dello Stato della Citta del Vaticano. I tillegg bidrar sveitsergarden, mens italiensk politi tar seg av kriminaletterforskning i staten.

Vatikanstaten er på 0,44 kvadratkilometer og har under tusen innbyggere. Staten har likevel eget postvesen, egen avis og TV-stasjon, og sine egne euro-mynter. I tillegg finnes det en liten jernbanestasjon som ligger like bak Peterskirken. Jernbanen måler totalt 862 meter, og brukes i dag mest til godstrafikk.

Vatikanstatens historie

Hvordan kan så en liten stat bli til midt inni et land?

Vatikanstaten var tidligere en verdslig stat som omfattet hele midt Italia. I 1861 ble Italia samlet og kirkestaten ble en del av den nye staten. Keiser Napoleon hadde derimot andre planer og ved hjelp av militærstøtte klarte han å beholde kontrollen over Roma. Etter den fransk-tyske krigen i 1870 ble det vedtatt av den italienske stat at paven skulle beholde kontrollen i Vatikanet.

Vatikanstaten er et populært turistmål med turister fra hele verden. Du reiser enkelt og billig hit ved å fly til Roma.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *