• Meny
  • Meny

Castel Sant’Angelo i Roma

En av de eldst bevarte bygningene i Roma er Castel Sant’Angelo, eller Engelsborgen som den kalles på norsk, en borg med en lang og særdeles spennende historie bak seg. Bygget allerede på 100-tallet som et mausoleum over den romerske keiser Hadrian, men fikk sitt nåværende navn under en pestepidemi i den tidlige middelalder, hvor det sies at erkeengelen Mikael viste seg for paven og folket, og ga tegn om at pesten snart skulle ta slutt. Det ble reist en statue av engelen på borgen, som siden har hett Engelsborg. Statuen som står på borgen i dag er en kopi av den opprinnelige, og kan beses hvis man avlegger borgen et besøk.

Siden den opprinnelig ble oppført er borgen ombygget flere ganger, og sin nåværende form fikk den i middelalderen, da den inngikk som et ledd i forsvarsverkene rundt Vatikanstaten og paven. Den er gjennom historien flere ganger forsøkt inntatt, men har motstått de aller fleste forsøk. Dog har den vært beleiret, og har også tjent som fengsel. Flere kjente italienere har sittet her. Blant dem finner vi den første italienske filosofen som skrev på italiensk, Giordano Bruno, som tilbragte seks av sine siste leveår bak murene her.

Besøker man borgen i dag finner man et monumental museum hvor det også er anledning til å se de tidligere pavers gemakker, og man kan få et innblikk i hvordan det må ha vært å være fengslet der, da cellene er åpne for publikum. Fra toppen av borgen er det en spektakulær utsikt, blant annet over St. Peter’s Basilica som ligger like i nærheten.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *