• Meny
  • Meny

Peterskirken (St. Peterskirken)

Peterskirken er en av verdens største kirker med en grunnflate på cirka 16.125 kvm. Den kan romme opptil 60.000 mennesker, og er en selvskreven turistattraksjon når man befinner seg i Roma.

Peterskirkens historie

Det sies at apostelen Peter ligger begravd under kirken, og at det første monumentet ble reist her i år 200. Rester av dette er funnet i krypten under kirken. Den første kirken ble innviet i år 326 av pave Sylvester, men stod ikke ferdig før i år 349. Noen av faktorene fra denne første kirken er fortsatt bevart i bygningen den dag i dag. Bygningen ble imidlertid endret av flere paver gjennom årene, og ble til slutt revet.

Pave Julius den andre la grunnsteinen til ny kirke 2. påskedag i 1506, og ga prosjektet til arkitekten Donato Bramante, som ikke rakk å gjøre ferdig arbeidet før han døde. Flere arkitekter fulgte, frem til Michelangelo tok over arbeidet i 1546. Michelangelo tegnet kuppelen til bygget men rakk ikke å fullføre den før han døde. Kuppelen ble fullført i 1589 av Domenico Fontana.

Gravplasser

Under og rundt kirken er det funnet en rekke hedenske gravplasser, de første oppdaget i år 1626. Gravingen ble raskt avsluttet da man fryktet hva man kunne finne. I 1939 tiltok gravingen igjen av pave Piux XI. Den dag i dag graves det fortsatt tidvis. Det som gjør gravplassen spesiell er faktumet at både kristne og hedenske gravplasser ligger side om side, fra samme tidsepoke.

Nyttig informasjon om Peterskirken

Peterskirken ligger i Piazza San Pietro, Vatikanstaten.

Det er gratis å besøke Peterskirken, men vil du opp i kuppelen må du betale.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *