• Meny
  • Meny

Pantheon

Pantheon, også kalt alle guders tempel, er en godt bevart bygning som gjennom historien har gjennomgått flere forbedringer. Det strides om hvem som bygget Pantheon, men trolig ble bygningen slik den står i dag bygget i år 120 e.kr av keiser Hadrian. Pantheon er blitt ødelagt flere ganger, for senere å bli gjenoppbygd. Opprinnelig ble den konstruert som en hyllest til gudene i år 27 f.kr av Marcus Agrippa, men denne er forsvunnet. Fremdeles kan man dog lese en inskripsjon som lyder “Marcus Agrippa, sønn av Lucius, reiste dette i sitt tredje konsulat”.

Gravplass for italienske konger

Bygget ble gitt i gave til pave Bonifatius i år 609 av keiseren. Pantheon ble deretter inviet som Mariakirke 13. mai 609. Dette er trolig grunnen til at bygget fremdeles består da den senere har blitt omgjort flere ganger og tilpasset keiserne som har levd i forskjellige tider. For eksempel ble de forgylte taksteinene fjernet i år 663 av keiser Constans den andre, og Gregor den tredje dekket senere taket med bly. Den utvendige bekledningen av marmor ble fjernet i middelalderen.

Pantheon ble på 1800-tallet benyttet som gravplass for italienske konger. Mange prominente mennesker ligger også begravd her.

Viktig informasjon

Tempelet er gratis å besøke, og er definitivt verdt en visitt med sin rike historie gjennom forskjellige epoker. Pantheon ligger ved Piazza della Rotonda, og nås uten problem.

Det finnes en rekke utekafeer ved tempelet som serverer god italiensk mat, mens du nyter synet av tempelet.

Les mer om tips til andre turistmål i Roma. Hva med en tur til Colosseum?

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *