• Meny
  • Meny

Trevifontenen

Trevifontenen er den mest berømte fontenen i Roma, og samtidig den aller største.

Kanskje ikke så rart da fontenen er 20 meter høy og 26 meter bred! Trevifontenen stod ferdig i 1762, men ble påbegynt noen hundre år tidligere av Nicola Salvi, en italiensk arkitekt. Som så mange andre store prosjekter i barokktiden ble også Trevifontenen bygget i flere etapper og utvidet av forskjellige arkitekter. På midten av 1600-tallet ble fasaden bygget av Martino Longhi, men stod altså ikke ferdig før i 1762.

Vannet i fontenen

Hovedtema for fontenen er selvfølgelig vannet og hvordan det er til stede overalt. Vannet som brukes i fontenen i dag kommer fra akvedukten Aqua Vergine, en gammel kunstig kanal bygget i år 19 f.Kr. I følge legender skal kilden til dette vannet være funnet av en jomfru, derav navnet Aqua Vergine. Denne akvedukten var grunnen til at Roma hadde et friskt og godt drikkevann i over 500 år. Den ble imidlertid ødelagt av goterne da det gikk mot slutten av det romerske riket. Etter dette måtte romerne bruke vannet fra Tibet, som dessverre ikke kunne måle seg med det friske vannet de var vant med.

Akvedukten ble reparert på 1500-tallet, og i dag forsyner den igjen vann til flere av Romas fontener.

Kast av mynter i Trevifontenen

Trevifontenen ligger på Piazza di Trevi, og er helt klart verdt et besøk. Husk å ta med mynter da det påstås å bringe lykke dersom du kaster en mynt over skulderen og ut i fontenen. Hver dag kastes det mynter av turister til en verdi av ca 3000 euro. Pengene går til fattige i Roma.

Les også om flere andre severdigheter i Roma.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *